Letterpress

Heidelberg Windmill

Letterpress, eller så kallat boktryck på svenska, är vår favorit bland trycktekniker då den ger ett tryck som är alldeles unikt. Taktilt, exklusivt och med en speciell känsla. Letterpress är ett hantverk som tar lång tid att lära sig och det involverar passion och mycket handarbete.

Letterpress är tekniskt sett en typ av relieftryck och mer specifikt en så kallad högtrycksteknik. Under tryckprocessen pressas en upphöjd yta som är infärgad med en tryckfärg mot enstaka ark av papper.

Våra två tryckpressar är original Heidelberg Vinge från 1950-talet och 1960-talet. Trots deras ålder fungerar de fortfarande utmärkt. Dessa pressar – och letterpress som tryckteknik – användes förr för att trycka böcker och tidningar. För att sätta texten användes flyttbara typer av metall och trä. Med uppkomsten av nyare trycktekniker, som tex offset, på 1980-talet blev trycktekniken letterpress mer och mer sällsynt och försvann nästan.
Men tack vare en ökad efterfrågan för högkvalitativt och taktilt tryck firar Letterpress en revival. Idag används letterpress främst för konsttryck, visitkort, brevpapper, ölunderlägg, inbjudningar, kort och andra trycksaker som kräver en viss känsla. “The medium is the message” – Mediet är budskapet – gäller verkligen för trycksaker tryckta med Letterpress.

Utöver trä- och metalltyper finns det idag även möjlighet att använda klichéer av fotopolymér. Detta gör att vi kan kombinera det bästa av två världar, nämligen den traditionella trycktekniken i kombination med modern design samt digitala layoutverktyg som hjälpmedel.
Vi på Typotopia älskar att experimentera. Vi trycker både med gamla metalltyper och moderna fotopolymérklichéer.

Våra Heidelberg Vinge tryckpressar är multifunktionella. De används inte bara för att trycka utan också för prägling, blindprägling och stansning.

Vi använder oss av stansformar för tex produktionen av ölunderlägg, förpackningsinlagor och andra trycksaker som ska ha ett annat format än rektangulär form.

Vi trycker med Pantone (PMS) färger och kan blanda vilken Pantonefärg som helst för hand.

Vi har ett brett sortiment av högkvalitativt papper. Valmöjligheterna är stora, du kan välja bland papper av träfibrer eller bomullsfibrer, tunt eller tjockt papper (vi kan trycka på t.ex. papper med 910g ytvikt eller högre), papper av olika färger och strukturer.

Blytyper

Stansform

Papper